Healthy Sleep blog

Πως σας ωφελούν οι κουβέρτες βαρύτητας :Απολαύστε περισσότερο (και καλύτερο) ύπνο.

Εάν είστε περίεργοι για το τι είναι και πώς μια κουβέρτα βαρύτητας μπορεί να σας βοηθήσει να αυξήσετε την ποιότητα της ζωής σας, βρίσκεστε στο σωστό μέρος.

 Σε αυτό το άρθρο θα σας εξηγήσουμε :

 • Τι είναι πραγματικά μια κουβέρτα βαρύτητας
 •  Πώς λειτουργεί και που χρησιμοποιείτε
 •  Τα οφέλη της τακτικής χρήσης της
 • Πώς μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση διαφόρων ιατρικών παθήσεων

Τα τελευταία 4 χρόνια οι κουβέρτες βαρύτητας έχουν αποκτήσει μεγάλη δημοσιότητα. Άνθρωποι σε όλο τον κόσμο τις χρησιμοποιούν για να μειώσουν το άγχος, τα συμπτώματα του αυτισμού και τη ΔΕΠΥ. Άλλοι απλά τα χρησιμοποιούν για να κοιμηθούν καλά.

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΟΙ ΚΟΥΒΕΡΤΕΣ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ – Η ΕΠΙΣΤHΜΗ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΥΒΕΡΤΑ  LEVIA

Αποκοιμηθείτε ήρεμα και ξυπνήστε εντελώς ανανεωμένοι μετά από μια χαλαρή νύχτα – οι κουβέρτες βαρύτητας το καθιστούν δυνατό: Η τοποθέτηση της κουβέρτας στο σώμα σας ασκεί ήπια πίεση, συμβάλλει στη βαθιά χαλάρωση και, κατά συνέπεια, μπορεί να βελτιώσει αισθητά την ποιότητα του ύπνου.

Και παρόλο που αυτό ακούγεται λίγο πολύ καλό για να είναι αληθινό, τα ευεργετικά αποτελέσματα μιας κουβέρτας βαρύτητας μπορούν να εξηγηθούν με απόλυτα ορθολογικό και κατανοητό τρόπο – με βάση την επιστημονική γνώση και την πολυετή εμπειρία στην πρακτική χρήση. Ανακαλύψτε το μυστικό για ξεκούραστο ύπνο και μάθετε περισσότερα για την επιστήμη πίσω από τις κουβέρτες βάρους LEVIA παρακάτω!

ΕΠΙΤΥΧΗΣ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΥΒΕΡΤΩΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ

Οι ζυγισμένες κουβέρτες (συμπεριλαμβανομένων των βαριών ή των αισθητηριακών κουβερτών) δεν είναι στην πραγματικότητα τίποτα καινούργιο, αλλά χρησιμοποιούνται με επιτυχία στο ιατροθεραπευτικό πλαίσιο εδώ και πολλά χρόνια. 

Ιδίως στα νοσοκομεία, έχουν καθιερωθεί ως οι λεγόμενες κουβέρτες θεραπείας, όπου χρησιμοποιούνται για την υποστήριξη της θεραπείας μιας μεγάλης ποικιλίας σωματικών και ψυχολογικών συμπτωμάτων – τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά. 

Οι κλασικοί τομείς εφαρμογής για τις θεραπευτικές κουβέρτες βαρύτητας είναι, για παράδειγμα:

 • Διαταραχές ύπνου (δυσκολία ύπνου και παραμονής στον ύπνο)
 • Στρες & εσωτερική ανησυχία
 • Κατάθλιψη & Άγχος
 • ΔΕΠΥ
 • Αυτισμός & Ασπεργκερ
 • Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών
 • Πάρκινσον
 • Άνοια και αλτσχιάμερ
 • Εμμηνόπαυση

Σύμφωνα με επιστημονικά ευρήματα, η αποτελεσματικότητα των ζυγισμένων κουβερτών βασίζεται σε μια απλή αλλά αποτελεσματική αρχή – τη λεγόμενη «Διέγερση αφής βαθιάς πίεσης» (DPTS για συντομία). 

Αυτό που εννοείται δεν είναι τίποτα άλλο από μια ήπια και ακόμη βαθιά πίεση βάρους στο σώμα, που αφήνει μια διαρκή αίσθηση ευεξίας. Όπως ακριβώς από μια στοργική, οικεία αγκαλιά . 

Σύμφωνα με μελέτες, υπάρχει άμεση σύνδεση μεταξύ του DPTS και του ενδοκρινικού μας συστήματος – πιο συγκεκριμένα των ορμονών μελατονίνη, σεροτονίνη και κορτιζόλη – που τελικά επηρεάζει και την ποιότητα του ύπνου μας.

Τι συμβαίνει στο σώμα μας μέσω του DPTS;

Αυτή η εξέλιξη μπορεί να αντιμετωπιστεί ενεργά με το DPTS: Το φυτικό νευρικό μας σύστημα ενεργοποιείται από τη βαθιά πίεση , η οποία προκαλεί άμεση απελευθέρωση σεροτονίνης , της λεγόμενης «ορμόνης της ευτυχίας». Πυροδοτεί ένα άμεσο κύμα ευεξίας μέσα μας και νιώθουμε χαλαροί, ασφαλείς, και λίγο « σαν στα σύννεφα ».

Επιπλέον, η σεροτονίνη είναι ένα σημαντικό, απαραίτητο δομικό στοιχείο για το σχηματισμό της μελατονίνης, της ορμόνης του ύπνου που μας κουράζει ευχάριστα. Μόνο με αρκετή σεροτονίνη το σώμα μας μπορεί να παράγει αρκετή μελατονίνη ως βάση για έναν χαλαρό ύπνο.

Η θεραπευτική κουβέρτα βαρύτητας LEVIA κάνει χρήση αυτού του εφέ χρησιμοποιώντας τη διέγερση αφής βαθιάς πίεσης (DPTS) για να ενισχύσει ειδικά την παραγωγή σεροτονίνης και μελατονίνης, οι οποίες είναι υπεύθυνες για ξεκούραστο ύπνο. Ταυτόχρονα, το επίπεδο κορτιζόλης διατηρείται υπό έλεγχο μέσω της απελευθέρωσης σεροτονίνης. Το άγχος, οι φόβοι και η εσωτερική ανησυχία εξαφανίζονται, γεγονός που επιτρέπει έναν βαθύ και χαλαρό ύπνο.

ΕΤΣΙ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΟΙ ΟΡΜΟΝΕΣ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΕΡΤΑ ΒΑΡΟΥΣ

“ΟΡΜΟΝΗ ΤΟΥ ΥΠΝΟΥ”

ΜΕΛΑΤΟΝΙΝΗ

“Η ΟΡΜΟΝΗ ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ”

ΣΕΡΟΤΟΝΙΝΗ

“ΟΡΜΟΝΗ ΤΟΥ ΣΤΡΕΣ”

ΚΟΡΤΙΣΟΛ

ΚΟΥΒΕΡΤΕΣ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

Οι μελέτες αποτελούν ουσιαστική βάση για την επιστημονική εξήγηση του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν οι θεραπευτικές κουβέρτες. Εν τω μεταξύ, διεθνείς ερευνητικές ομάδες από την ιατρική και την επιστήμη παλεύουν με ερωτήσεις σχετικά με τις βαριές κουβέρτες και αποκτούν συνεχώς νέες, διορατικές γνώσεις ως μέρος περίτεχνα σχεδιασμένων μελετών:

Τον Σεπτέμβριο του 2020, για παράδειγμα, το περιοδικό «ScienceDaily» δημοσίευσε μια μελέτη από μια σουηδική ερευνητική ομάδα που εξέτασε τις επιπτώσεις των κουβερτών θεραπείας στον ύπνο και τις ψυχιατρικές διαταραχές σε διάστημα ενός έτους. Οι 120 συμμετέχοντες (68% γυναίκες και 32% άνδρες) είχαν διαγνωστεί όχι μόνο με κλινική αϋπνία αλλά και με ψυχιατρική διαταραχή όπως σοβαρή κατάθλιψη ή αγχώδη διαταραχή.

Ήδη μετά τις πρώτες τέσσερις εβδομάδες χρήσης, η χρήση της κουβέρτας θεραπείας έδειξε λιγότερη αϋπνία σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου χωρίς βαριά κουβέρτα. Μετά από μια περίοδο μελέτης 12 μηνών, οι κουβέρτες βάρους ήταν αποτελεσματικές στο 92% των συμμετεχόντων και στο 78% υπήρξε επίσης σαφής βελτίωση στους υπάρχοντες περιορισμούς . Ακόμη και μετά από αυτή την περίοδο της μελέτης, η πλειοψηφία των συμμετεχόντων προτίμησε οικειοθελώς μια κουβέρτα βαρύτητας για να κοιμηθεί.

Όλες οι πληροφορίες σχετικά με τη σουηδική μελέτη αναλυτικά: Οι ζυγισμένες κουβέρτες μπορούν να μειώσουν τη σοβαρότητα της αϋπνίας  (διαθέσιμες στα 🇬🇧Αγγλικά)

Share this post