3 απλά βήματα για να ξεκινήσετε την ‘αυτοφροντίδας’ σας το 2023
Καθώς είμαστε όλο και πιο απασχολημένοι, το να καθιερώσετε μια τακτική αυτο-φροντίδας δεν είναι πάντα εύκολο. Ακόμα χειρότερα, μερικές φορές αισθανόμαστε ένοχοι που διαθέτουμε λίγο χρόνο για τον εαυτό μας. Διαβάστε τις 3 εύκολες συμβουλές μας για το πώς να δημιουργήσετε την αυτο-φροντίδα το 2023.
Είναι όλα σχετικά με τον Me-Time δηλαδή τον προσωπικό σας χρόνο
Ο προσωπικός σας χρόνος ορίζεται ως ο χρόνος κατά τον οποίο μπορείτε να χαλαρώσετε ή να κάνετε πράγματα που σας αρέσει να κάνετε, συνήθως μόνοι σας. Ο δικός μας χρόνος μου συνήθως παραμελείτε από πολλούς από εμάς, κυρίως επειδή αισθανόμαστε υποχρεωμένοι στους άλλους. Αισθανόμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε τον χρόνο και την ενέργειά μας στους αγαπημένους μας, την οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους μας. Μάθετε πώς να λέτε όχι στους άλλους και να λέτε ναι στην αυτό-φροντίδα σας. Μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος, αλλά μόλις μάθετε πώς να λέτε όχι, θα αρχίσετε να αισθάνεστε πιο σίγουροι για τον εαυτό σας και να τον φροντίζετε περισσότερο. Τελικά, δεν είναι αυτό που χρειάζεστε για να φροντίσετε και τους άλλους;
Προγραμματίστε τον χρόνο σας και φυλάξτε τον όσο καλύτερα μπορείτε. Αυτό που βοηθά επίσης είναι να δημιουργήσετε ένα περιβάλλον φιλικό προς την αυτοφροντίδα σας. Αγοράστε μερικά κεριά, αιθέρια έλαια ή ένα ωραίο σετ νυχτικών. Ένα νέο ζευγάρι πανέμορφα κολάν δεν σας ενθαρρύνει να πάτε στο γυμναστήριο; Ναι? Τότε ίσως μια όμορφη θεραπευτική κουβέρτα βαρύτητας σε συνδυασμό με ένα νέο μαξιλάρι θα μπορούσε να σας ενθαρρύνει να χαλαρώσετε περισσότερο.
Δημιουργήστε τη ρουτίνα αυτοφροντίδας σας
Μόλις προγραμματίσετε τον χρόνο σας, θα πρέπει να δημιουργήσετε μια επαρκή και ευχάριστη ρουτίνα. Η αυτο-φροντίδα έχει να κάνει με την πραγματοποίηση αλλαγών στον τρόπο ζωής και επειδή οι μεγάλες αλλαγές μπορεί να είναι τρομακτικές, ξεκινήστε με μικρές αλλαγές. Μπορείτε να κάνετε μικρές αλλαγές στη ρουτίνα που ήδη έχετε και να ενσωματώσετε την αυτο-φροντίδα στην καθημερινή σας ζωή. Για παράδειγμα, ξυπνήστε 15 λεπτά νωρίτερα και κάντε γιόγκα ή διαλογισμό ή πηγαίνετε για μια σύντομη βόλτα κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού σας διαλείμματος. Όταν δημιουργείτε το σχέδιο αυτο-φροντίδας σας, σκεφτείτε ποιοι τομείς της ζωής σας χρειάζονται περισσότερη προσοχή. Μπορεί να είναι η ψυχική σας υγεία, η σωματική υγεία, οι οικογενειακές σχέσεις, η εργασία, το σχολείο ή άλλοι. Θα πρέπει επίσης να προσπαθήσετε να βρείτε τους στρεσογόνους παράγοντες σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να σχεδιάσετε ένα λεπτομερές σχέδιο αυτο-φροντίδας. Όποιες δραστηριότητες και τομείς κι αν αποφασίσετε να εστιάσετε, κάντε πάντα την αυτοφροντίδα προτεραιότητα
Συνεχίστε να ελέγχετε τον εαυτό σας
Η έναρξη μιας ρουτίνας αυτοφροντίδας είναι ένα πράγμα και η προσκόλληση σε αυτήν είναι άλλο. Ο καλύτερος τρόπος για να παρακολουθείτε την πρόοδό σας είναι να επικοινωνείτε τακτικά με τον εαυτό σας. Τι σημαίνει όμως πραγματικά; Σημαίνει να αφιερώσετε χρόνο για να αναρωτηθείτε πώς τα πάτε. Σημαίνει να ονομάσετε τα συναισθήματά σας, τις ωθήσεις, τις συναισθηματικές και σωματικές σας ανάγκες και να κάνετε ένα σκόπιμο σχέδιο για το πώς να τα αντιμετωπίσετε. Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να κάνετε check-in με τον εαυτό σας. Δοκιμάστε να προγραμματίσετε έναν ειδικό χρόνο αντανάκλασης αυτοφροντίδας, για παράδειγμα με τον πρωινό σας καφέ ή πριν πάτε για ύπνο. Μπορείτε να δοκιμάσετε να κρατήσετε ένα ημερολόγιο εάν το βρίσκετε ευκολότερο να εκφράσετε τα συναισθήματά σας σε γραπτή μορφή. Θα εκπλαγείτε! Η ενσυνειδητότητα και ο διαλογισμός είναι εξαιρετικοί τρόποι για να αποκτήσετε επίγνωση των συναισθημάτων σας.
Είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε το νέο έτος με νέες συνήθειες και νοοτροπία αυτοφροντίδας;